Per: Fisiològic A: June 15, 2017 A: Temporada Comentaris: 0

Amb l’arribada de la calor moltes persones, especialment dones, poden presentar congestió en les extremitats inferiors o veure com s’agreuja la seva retenció de líquids. Encara que en la majoria d’ocasions no solen relacionar-se amb problemes de salut seriosos, és recomanable la visita a un metge per descartar qualsevol patologia important.

Quan no hi ha patologia causant del problema, la retenció de líquids acostuma a estar relacionada amb una alteració del balanç entre l’arribada de sang als teixits i la capacitat d’aquests per retornar els fluids a través de la circulació venosa de retorn i de la circulació limfàtica. És llavors quan apareixen els molests signes i símptomes com la pesadessa de cames, la inflor de turmells (i en ocasions també de mans), la congestió pèlvica i/o abdominal,…

Existeixen una sèrie de consells bàsics que hem de tenir en compte per evitar o disminuir aquestes molèsties i que impliquen l’activitat física, la hidratació i la nutrició.

L’exercici físic és imprescindible per mantenir la nostra salut. Aquesta activitat física ha d’estar adaptada a les nostres condicions i capacitats encara que ha de ser exigent amb el nostre sistema múscul-esquelètic, per la qual cosa generalment no és suficient només el sortir a passejar una estona. Evidentment, mirarem d’evitar les hores de més insolació, priorizant la activitat física a primera hora del dia o al capvespre.

Cuidar la hidratació és un hàbit indispensable per a una adequada funció corporal. Una escassa hidratació sol·licita mecanismes d’estalvi de líquids en el cos. Beure aigua promou la mobilització i eliminació de líquids. Aquesta hidratació ha de ser fonamental en les primeres hores del dia, reduint-se especialment en les últimes hores de la tarda i nit. També hem d’evitar la hidratació a “petits xarrups” que saturen el nostre centre de la set.

comida_hidratante

Els vasos sanguinis i limfàtics realitzen la seva funció de forma adequada quan disposen de suficients nutrients que assegurin una bona reparació i manteniment de les seves estructures. Destaca la importància de vitamines, greixos de qualitat i d’antioxidants. Els greixos de qualitat els podem obtenir del peix blau, de l’oli d’oliva verge (fet servir en cru) i les vitamines i antioxidants de les fruites i verdures de temporada, especialment de cireres, préssec, albercocs, nespres, prunes, síndries, tomàquets, pastanagues, pebrots,… Un altre factor a vigilar és una adequada quantitat de proteïna en la dieta, proteïnes necessàries per a un adequat transvasament de líquids entre els vasos i els teixits. Les dietes de moltes dones a partir de certa edat no aporten suficient quantitat proteica ja que, per problemes digestius, solen reduir el consum d’aliments rics en proteïnes (carns, ous,…) sense compensar-ho amb aliments vegetals rics en proteïna (com a llegums i llavors).

Quant als minerals, hem de controlar l’ús de sal comuna que promou l’acumulació d’aigua a nivell tissular. Podem optar per l’ús de sals no refinades, sals d’herbes i l’ús d’espècies i herbes aromàtiques per dotar de més sabor als nostres plats.

Com a consell final, hem de moderar o evitar el consum de certes substàncies com el cafè o l’alcohol que sobrecarreguen els processos depurativos corporals i evitar tòxics com el tabac, que promouen l’oxidació dels teixits i afebleixen els vasos.

 

Rafa Guerra

Fisioterapeuta. Colegiado 2426. Osteópata D.O. (INOVA). Postgrado y Especialización en Terapia Regenerativa – PNI (UdG). Máster en Osteopatía (UNEATLANTICO). Docente en el campo de las Terapias Manuales, Nutrición y Suplementación.

10474615_1503312846568513_8741055536204418489_o